söndag 3 mars 2013

Var är det förbjudet att parkera någonstans?


Där det är förbjudet att parkera fordon får du stanna för att undvika fara, om trafiksituationen tvingar dig till det samt för av- och påstigning, av- och pålastning men inte för något annatändamål. Kom ihåg att det räknas som parkering även om föraren sitter kvar i bilen. Parkeringförbud gäller på alla platser där ett uppställt fordon skulle kunna vara ett hinder för trafiken.



Parkeringsförbud gäller på de platser som följer här: 

  • På en väg inom ett avstånd av 30 meter före och efter en plankorsning (järvägskorsning). Detta för att sikten över järnvägen inte får skymas. 


  • På en väg framför infarten till en fastighet så att fordonstrafik till eller från fastigheten väsentligen försvåras. 


  • På huvudled. Huvudleder är ofta mycket trafikerade och utrymmet där behövs för den dagliga trafiken. 


  • På en körbana bredvid ett annat fordon som stannats eller parkerats längs körbanans kant eller bredvid anordning, tex en container som ställts upp där. Förbudet gäller inte om det andra fordonet är en tvåhjulig cykel, moped eller motorcykel utan sidvagn eller om anordningen är att motsvarande storlek. Orsaken är att fordonet skulle stå i vägen för den löpande trafiken och stänga in det andra fordonet sm står närmast kanten. 


  • Så att fordonet hindrar tillträde till andra fordon eller så att derssa inte kan köras från platsen. 


  • Så att fordonet står med något hjul utanfr parkeringsruta eller annan markering som anger var parkeringen får ske. 

Om du på grund av trafikolycka, motorfel eller liknande blivit stående på en plats där det är förbjudet att stanna eller parkera eller där fordonet på annat sätt skulle utgöra en fara för andra trafikanter ska du snarast flytta det. Om detta inte är möjligt omedelbart, ska du sätta ut en varningstriangel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar