onsdag 23 januari 2013

Om Sjukdom och läkemedel när du kör bil


Personer som lider av en sjukdom som skulle kunna äventyra trafiksäkerheten får inte ta körkort. Bland sådana sjukdomar finns syn- och balansrubbningar, medvetanderubbningar, demens och alkoholism.

Den som har körkort och drabbas av en sådan sjukdom måste, så länge sjukdomen pågår, avstå från att köra. Dessutom har läkaren som konstaterar en så allvarlig sjukdom skyldighet att meddela körkortsmyndigheten, som tar ställning till om körkortet ska återkallas eller ej. Det har visat sig att denna rapportering fungerar dåligt och ansvaret vilar ytterst på den enskilda personen. Om förmågan att köra bil är kraftigt nedsatt ökar risken för trafikolyckor.

Därför har man i den situationen såväl juridisk som moralisk skyldighet att låta bilen stå. Även "tillfälliga" sjukdomar kan ge så allvarliga störningar att trafiksäkerheten äventyras. Förkylning, influensa, luftvägsinfektioner, huvudvärk mm ger ofta dessutom feber och är starka skäl till att låta bilen stå under den tid sjukdomen pågår.



Många mediciner inverkar negativt på körförmågan. Bland annat sömnmedel, nervlugnande medel och vissa blodtryckssänkande läkemedel kan framkalla trötthet, dåsighet och nedsatt uppmärksamhet. Andra läkemedel kan framkalla onormal upprymdhet.

Läkemedel kan ha olika inverkan på olika människor. Därför måste du, genom att studera dina egna reaktioner, ta reda på vilken effekt ett visst läkemedel har just på din person. Den läkare som skriver ut medicinen är skyldig att informera om de kända bieffekterna.

Med vissa läkemedelsgrupper medföljer dessutom skriftlig information om biverkningarna. Läkarens och apotekets varning, liksom triangeln på läkemedelsburkarna, är ett tips om att läkemedlet normalt ger sådana störningar att man inte bör köra när man behandlas med det. Men eftersom olika människor reagerar olika kan det finnas läkemedel utan varningar som ger dig så stora störningar att du bör låta bilen stå.

Ansvaret vilar helt på den enskilde föraren. Även receptfria läkemedel kan, framförallt i stora doser, störa körförmågan.Tänk på att ett ofarligt läkemedel kan bli farligt i kombination med ett annat läkemedel eller tillsammans med alkohol. Läkemedel som verkar mycket negativt på körförmågan ska ha en röd triangel och varningstext på förpackningen. Du bör inte köra efter att du förtärt sådant läkemedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar