Säkra ledtrådar i trafikmiljön och en förare i god kondition är en förutsättning för att hjärnan ska tolka trafiksituationerna rätt.
När ledtrådarna är ofullständiga kan synvillor uppstå. Det kan bero olika saker tex:
- att sikten är oklar pga snöyra, dimma, slagregn eller liknande
- att trafikmiljön är vilseledande.
Ofullständig information från ögat betyder att hjärnan måste "fylla ut", vilket kan betyda feltolkningar.
Några exempel på synvillor.
- Snöyra eller dimma förvränger verkligheten, tex om åt vilket håll vägen svänger.
- En uthuggen kraftledningsgata i skogen gör att vägen verkar fortsätta rakt fram, fastän den i verkligheten svänger.
- Vägen förefaller vägrat trots att den har en djup svacka där det kan finnas mötande fordon.
Andra gånger feltolkas situationen p g a att förarens kondition är nedsatt av sjukdom, trötthet eller droger.
Avståndsbedömning:
Inom närområdet, på ett avstånd upp till ca 10 meter, bedömer vi avstånd med hjalp av stereoseendet. Det bygger på att hjärnan får synintrycken i två olika vinklar, ett från vardera ögat. (Om en förare mister synen på det ena ögat får han/hon inte köra bil under en tid av sex månader. Anledningen är att det behövs en tillvänjningstid för att med hjälp av ett öga att rätt kunna bedöma avstånd inom närrummet. Dessutom försvinner en stor del av synfältet.) Är det fräga om längre avstånd använder vi omedvetet vissa "knep":
- om vi kör på en raksträcka ser vägen ut att bli smalare längre bort, riktigt långt bort tycks vägkanterna gå ihop till en punkt
- om det finns belysningsstolpar utmed vägen förefaller avståndet mellan stolparna bli kortare ju längre bort vi tittar.
"Den relativa storleken": Vi ser på avstånd två föremål som vi vet är lika stora. Upplever vi det ena som mindre drar vi slutsatsen att detta befinner sig längre bort.
Föremål som täcker: Vi vet att ett föremål som skymmer ett annat måste ligga närmare oss än det som skyms.
Skuggor och dagrar spelar stor roll i avståndsbedömningen. Ett faktum som konstnärer utnyttiar i alla tider för att skapa djup i bilden.
Luftens klarhet: Det som är dimmigt tycks ligga mrlen långt borta avståndet verkar kortare när luften är klar. Vid oklar sikt, tex dis, nederbörd, skymning, gryning eller mörker, är ett mötande fordon i verkligheten närmare än vad det verkar vara.
Studier som gjorts visar att vi som förare är ganska dåliga på att bedöma avstånd, men där hjälpmedlen finns går det ändå hyfsat.Besvärligt kan det bli dels när hjälpmedlen i landskapet saknas, tex avsaknad av hus, träd, stolpar och dels i mörker, skymning, gryning och dimma.